Andra tisdagen i månaden träffas vi klockan 19.00 i matsalen på Solbringen.

 

PROGRAM

 

Tisdag 10 september kommer Magnus Kullander från Linköping att berätta om Operation Smiles verksamhet. Operation Smile grundades av en plastikkirurg för 40 år sedan och har funnits i Sverige sedan 2010. Operation Smiles volontärer opererar barn med läpp, käk, gomspalt och ungefär var tredje minut föds någonstans i världen ett barn med den defekten. En operation som kan kosta 2 400 kronor är avgörande för kvalitén på barnets fortsatta liv. Magnus Kullander började 1979 som 19-åring som sjukvårdsbiträde men har fortbildat sig till narkossköterska och sedermera blivit chef för operationsavdelningen. Han har som volontär varit ute på sex uppdrag på olika håll i världen och under ett sådant uppdrag hinner teamet operera 150 till 180 barn.

 

Tisdag 8 oktober ska professorn och barnläkaren Jonas Ludvigsson från USÖ berätta om Leonardo da Vinci som föddes i Anchiano i Toscana, Italien, i april 1452 och dog 2 maj 1519 i Amboise i Frankrike. Det har alltså gått 500 år sedan detta universalgeni dog vilket har uppmärksammats runt om i världen. Leonardo da Vinci kanske är mest känd för målningarna Mona Lisa, som kan ses i Louvren, Paris, och Nattvarden, muralmålningen som återfinns i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano. Men Leonardo var så mycket mer än framstående konstnär, han var uppfinnare och gjorde tidigt modeller av prylar som förverkligades flera hundra år senare men har även varit verksam bland annat som arkitekt och arméingenjör. Leonardo var kort sagt ett universalgeni.

 

Tisdag 12 november kommer Torbjörn Karlsson och Rolf Rondahl att framföra sitt program Bland utstickare och uttryckare som varvar skrönor och visor. Torbjörn Karlsson behöver knappast någon närmare presentation efter tre böcker om människor i närområdet som på olika sätt stack ut och inte var som alla andra. Torbjörn skriver regelbundet krönikor i Karlskoga Tidning och Kuriren och dessa är, liksom böckerna, högt älskade. Han tar med sig Rolf Rondahl som debuterade 1966 i gruppen Smalltown Singers och alltsedan dess framför Rolf visor till eget gitarrackompanjemang.

 

Tisdag 11 februari 2020 är det årsmöte och då kommer Bernard Löhr att berätta bland annat om arbetet med musiken till Abba-filmerna.

 

Föreningen kommer att ordna med ”eftersits” i den mån vi får medlemmar som har möjlighet att hjälpa till. Detta kommer att meddelas i samband med annonseringen i Karlskoga Tidning och Kuriren under rubriken Föreningsmeddelanden.

Vi vill gärna att alla som har mejl meddelar sin adress till föreningen för att förbilliga och snabba upp meddelandedistributionen. Var snäll och skicka den till sekreteraren.

 

Webbsidan senast uppdaterad den 26 augusti 2019